Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Джон Малкович ще бъде сред гостите на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

Джон Малкович ще гостува през юли на 31-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, съобщават организаторите на събитието. Актьорът ще участва в театрално-оперния спектакъл „Адска комедия“, представен съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ на 23 юли.

Двадесет и пет постановки от България и чужбина ще бъдат представени на различни сцени във Варна по време на фестивала между 1 и 10 юни. Тази година българската селекция предлага осем спектакъла, сред които е авторският „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, поставен в Народния театър в София и отличен с няколко награди „Икар“ на Съюза на артистите в България.

В програмата е и музикално-театралното „Представление и половина“ с режисьор Стоян Радев по текстове на четиринайсетте актриси от трупата на Театър „Българска армия“, които изпълняват ролите в представлението. Варненският театър участва с новия си спектакъл по Ибсен „Юн Габриел Боркман“ на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в главната роля.

Сред другите български заглавия са „Чест“ на режисьора Ивайло Христов от австралийската авторка Джоана Мъри-Смит с Владимир Карамазов в главната роля, както и два спектакъла на Стайко Мурджев – „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир с участието на Герасим Георгиев – Геро и Маргита Гошева и „Дебело прасе“ по пиесата на съвременния американски драматург Нийл Лабют, с Койна Русева и Анастасия Ингилизова. Публиката във Варна ще може да види и постановката на Явор Гърдев „Това не го казвай“ от Саломе Льолуш с участието на Захари Бахаров и Теодора Духовникова, а Елена Телбис и Бойко Кръстанов влизат в ролята на млада двойка в „Дишай“ от британския драматург Дънкан Макмилан с режисьор Марий Росен.

Фестивалът възстановява представянето на български спектакли с превод на английски език, организирано съвместно с фондация „Арт офис“, съобщават още организаторите. То е насочено към специално поканени международни специалисти. Тази година ще присъстват и двайсет млади театрални критици, които ще участват в уъркшоп. Сред акцентите в програмата е „Коприна“ на Пловдивския театър с режисьор Диана Добрева, първата българска постановка, включена в официалната селекция на тазгодишната световна Театрална олимпиада в Унгария.

Поради ремонта на сцена „Филиал“, фестивалът пренасочва част от международната си програма на открито с улични спектакли от Чехия. В програмата NT Live, която показва на киноекран най-доброто от британския театър, е театралният дебют на Емилия Кларк от „Игра на тронове“, на лондонския Уестенд в нова версия на „Чайка“ от А. П. Чехов с режисьор Джейми Лойд. Световноизвестният мултидисциплинарен артист Раби Мруе се представя с документалния спектакъл „Да яздиш облак“.

Съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ форумът продължава да реализира програмата „Интермецо“. Тази година тя включва концерта „Джазът пее на български“ и испанския фламенко спектакъл „Страст“, с който на 10 юни се закрива театралният фестивал.

Гостуването на Джон Малкович на 23 юли ще бъде заедно със сопраните Чен Райс и Сузане Лангбайн и оркестър „Виенска академия“. Спектакълът е с автор и режисьор Михаел Щурмингер и разказва документалната история за австрийския сериен убиец на жени Джак Унтервегер. Включени са арии от Хайдн, Моцарт, Глук, Вивалди и други класически композитори.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Варна чрез Фонд „Култура”, Национален фонд „Култура“, както и на Първа инвестиционна банка. Партньори на фестивала са фондация „Арт Офис“ и фондация „Хомо Луденс“. БТА е медиен партньор на събитието. 

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button