Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Европейско кино за Деня на Европа във Варна

На 9 май по повод Деня на Европа бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България съвместно с Фестивалния и конгресен център – Варна канят на европейско кино.

В рамките на инициативата ФКЦ – Варна ще покаже 4 европейски филма.

От 13.00 часа:

ДЕЦАТА НА ДРУГИТЕ – Франция, 2022, 103 мин., Комедия, Драма

Режисьор: Ребека Злотовски

Сценарист: Ребека Злотовски

В ролите: Антония Буреси, Яме Кутюр, Виржини Ефира, Киара Мастрояни, Рошди Зем, Мирей Перие, Виктор Льофевр, Фредерик Уайзман и др.

Рейчъл е на 40 години, няма деца. Тя обича живота си: учениците си в гимназията, приятелите си, бившите си любовници, уроците си по китара. Влюбвайки се в Али, тя се привързва и към Лейла, неговата 4-годишна дъщеря. Прибира я от училище, обича я и се отнася с нея като със свое дете. Но да обичаш децата на другите, понякога е рисковано.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

2022 Номинация „Златен лъв“ за най-добър филм от кинофестивала във Венеция

2022 Специално представяне на кинофестивала в Торонто

От 15.00 часа:

МЛАДИ ЗАВИНАГИ – Франция, 2022, 126 мин., Драма, Комедия

Режисьор: Валерия Бруни Тедески

Сценаристи: Валерия Бруни Тедески, Ноеми Лвовски и Аньес дьо Саси

В ролите: Надя Терешкевич, Софиан Бенасер, Луи Гарел , Мича Лескот, Клара Брето, Ноам Едже, Васили Шнайдер

В края на 80-те години неколцина млади актьори са приети в престижната театрална школа, ръководена от легендарния режисьор Патрис Шеро. В шеметните години на своето съзряване те ще се научат да играят добре, да обичат, да живеят без задръжки и ще преживеят своята първа истинска житейска трагедия.

Обичаната актриса Валерия Бруни Тедески има еднакво успешна кариера както в италианското, така и във френското кино. В своя пети филм като режисьор тя отдава почит на бурните си младежки години като студентка в елитната школа “Лез Амандиерс”, от която започват пътя си доста от значимите актьори във френския театър и кино от нейното поколение: Ноеми Лвовски, Аньес Жауи, Венсан Перес, Мариан Деникур и др.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

– Кан ’21 – Конкурсна програма

От 17.30 часа:

ВАКЛУШ – България, 100 мин., 2023г., Документален

Режисьор:Николай Василев

Сценарий:Николай Василев, Лилия Ангелова, Таня Чешмеджиева

Оператор:Ивайло Кузов, Жоро Недялков, Николай Петров, Пламен Герасимов, Недялко Данов,Борислав Георгиев

Музика:Теодосий Спасов, Иван Шопов, Георги Цветков

Продуцент:Криейтив Снаб

„Ваклуш“ – филм за живота и идеите на една от най-енигматичните личности на България, сниман в продължение на 20 години.

Осъден на смърт, обявен за „враг на народа“, той надживява политическите лагери на комунизма. За него страданието не съществува, а злото е нееволюирало добро. Еретик за догматиците, Ваклуш защитава правата на душата и учи, че човекът е бог в развитие.

Когато противоречията станат повече от знанията, има нужда от Просветление.

От 19.30 часа:

ЗАВРЪЩАНЕТО НА КАЗАНОВА – Италия, 2022, 103 мин., Драма

Режисьор: Габриеле Салваторес

Сценаристи: Умберто Контарейо, Сара Мозети и Габриеле Салваторес

В ролите: Тони Сервило, Сара Серайоко, Фабрицио Бентиволио, Бианка Панкони, Рикардо Гамба, Наталино Баласо

Лео Бернарди е успешен италиански режисьор. Достатъчно възрастен, за да е към края на кариерата си, той просто не може да се примири с бавния си залез. Той тъкмо е завършил снимките на последния си филм и е в дълбока депресия. Филмът е вдъхновен от романа за Казанова, написан от австрийския писател Артур Шницлер – герой, така близо до самия режисьор, колкото дори самият той не подозира. Казанова на Шницлер е остарял и славните му дни са отминали: той е изгубил очарованието си и привлекателността си за жените, разорен е и няма желание повече да кръстосва из Европа. След дълго отсъствие иска просто да се върне в родната си Венеция. Пътувайки натам той среща момиче на име Марколина. Тя разбужда отново желанието му, изгубено с годините. В опита си да я съблазни Казанова достига до трагично прозрение: просто вече е остарял.

Не е случайност, че Лео Бернарди решава да разкаже тази история точно сега, в повратен момент от живота и кариерата си. Съдбата ще доведе Казанова и неговия режисьор до финален сблъсък…

Източник: Новините Днес+

Подобни публикации

Back to top button