Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Храмът “Цар Борис-Михаил” в Аспарухово чества 100-годишнина от освещаването си

Храмът “Цар Борис-Михаил” чества 100-годишен юбилей от освещаването на църквата и първата отслужена литургия.

Църквата в Аспарухово е построена през 1923 година. Няколко години преди това населението на тогавашния квартал „Сес севмез“ се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности. В същото време започва събирането на средства за построяването на бъдещия храм.

Теренът, на който е построена църквата е дарение от Васил Христов Хадживасилев, родом от Клисура, известен предприемач, спомогнал със средства и за направата на кея на Варненското пристанище.

На 7 април 1923 г. на Велики четвъртък свещеник Захарий Ладински за първи път отслужва св. Василиева литургия в храм „Св. цар Борис“. Храмът е осветен от митрополит Симеон, а възрастните хора oт квартала разказват, че на тържественото богослужение е присъствал и цар Борис III.

Честването на празника на храма ще бъде отбелязано на 2 май 2023 година.

Тържествата ще започнат от 9:00 ч. в храма с архиерейска света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, водосвет и освещаване на енорийския център „Св. мъченик Боян-Енравота“ към храм „Св. цар Борис – Михаил“. Кратък концерт ще изнесат възпитаниците на неделното училище „Св. Климент Охридски“ към енорията на храма.
В 12:00 ч. пред НЧ „Просвета – 1927“ храмовият празник ще бъде отбелязан с тържествен концерт с участието на представителния източен хор към храм „Св. Николай Чудотворец“, вокални групи и танцови състави от НЧ „Просвета – 1927“. Програмата ще продължи със стихотворения и песни, изпълнени от ученици от ОУ „Христо Ботев“ и НУ „Васил Левски“.
От 18:00 ч. в административната сграда на Район „Аспарухово“ историкът Георги Тодоров ще изнесе лекция на тема „Св. Борис Велики“!

Подобни публикации

Back to top button