Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Има ли радиация в морето край Варна?

Има ли повишение на радиационните норми в морето край Варна?

По повод сигнали на граждани за възможни признаци за радиационно замърсяване водите на Черно море, днес Областният управител на Варна доцент Андрияна Андреева се срещна с проф. д-р Цонко Паунов, директор на Регионалната здравна инспекция – /РЗИ/ Варна. Известно е, че всяка година, от месец май до месец септември, РЗИ – Варна извършва пробонабиране на морски води за мониторинг от 23 зони за къпане по крайбрежието на област Варна – от местност Панорама, КК Златни пясъци до гр. Бяла, напомниха от Областна администрация – Варна.

Проф. Паунов изтъкна, че освен постоянния мониторинг, особено засилен е обменът на информация и активно взаимодействие между всички институции, които имат отношение към опазване на околната среда и на водите. Това са МОСВ, Басейнова дирекция “Черноморски район“, ВиК и РЗИ – Варна, които всекидневно обменят информация, свързана с изследване състоянието на морската вода и околната среда. На базата на тази информация директорът на РЗИ – Варна увери областния управител, че няма повишение на радиационните стойности на крайбрежните морски води и на стандартите за качество на околната среда.

Резултатите от провеждания мониторинг на морските води в зоните за къпане може да намерите в сайта на РЗИ https://www.rzi-varna.com/.

Припомняме, че по данни на Министерство на околната среда и водите/ МОСВ/ в периода 17 – 23 юли Басейнова дирекция “Черноморски район“, Регионална лаборатория – Варна към ИАОС и ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ извършиха пробонабиране с военния НИК “Св. Св. Кирил и Методий“ в допълнителни 17 пункта в крайбрежните морски води, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг – Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2, и в още 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Изпитването на пробите се извършва по същите показатели, по които се следи състоянието на морските води след инцидента с язовир “Нова Каховка“.

Получените резултати не показват превишения. Резултатите от тази проверка бяха публикувани на интернет страницата на МОСВ, според които:

• Няма превишения в получените резултати от пробонабирането с военния научноизследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий“ в допълнителни 17 пункта, разположени по цялото крайбрежие на Черно море, и в още 5 пункта в териториалното море.

• На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България

• Резултатите от мониторинга, проведен в периода 19 юни – 24 юли 2023 г. в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не показват превишения на стандартите за качество на околната среда

Басейнова дирекция “Черноморски район със съдействието на Регионална дирекция “Гранична полиция“ и Регионална лаборатория – Варна към ИАОС наблюдават ежеседмично състоянието на морските води, включително в трите допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

В разговора между двамата ръководители на институциите стана дума затова, че се извършва проверка по жалба за замърсяване на водите в района на Шокъровия канал. РЗИ – Варна вече провежда микробиологично изследване и наблюдение, и ще огласи публично на интернет страницата си резултатите от него.

Източник: Варна24

Подобни публикации

Back to top button