Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Историите на жени, преживели насилие, ще оживеят в 30 вълнуващи картини във Варна

След успеха на „Пробуждане между редовете“ в столичната Национална галерия Квадрат 500, изложбата гостува във Варна, за да представи картините на двайсет и трима български артисти, претворили литературните миниатюри на Жените Survivors.

Фондация Emprove кани варненци и посетителите на морската столица от 06 април до 16 април 2023 г. в пространството за култура ReBonkers, където ще гостува въздействащата изложба с кауза „Пробуждане между редовете“. Събитието ще съчетае визуалното изкуство с литературно четене, среща с вдъхновяващата общност на #ЖенитеSurvivors и с екипа на изложбата. Експозицията събира в една кауза 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors. Изложбата е кулминационна точка от поредица арт събития под името “Пробуждане между редовете” на фондация Emprove. Серията стартира с курс по творческо писане, последван от литературно четене пред публика и завършва с картинна изложба, за да докаже, че изкуството във всяка негова форма е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват – както за създателите му, така и за неговите ценители. Гостуването се осъществява с подкрепата на Британското посолство в България и с почетното присъствие на заместник посланик Лин Чарлз. Координатор е Олга Минева, основател на фондация Emprove. Изложбата ще бъде достъпна 10 дни на ул. “Барутен погреб” в кв. Христо Ботев в новото място за културни срещи на Варна – ReBonkers. Недалеч от Аспаруховия мост, пространството от 200 кв.м, по-голямата част от които – под земята, е построено около 1850 г. в близост до някогашната гранична стена на града и е използвано като склад за боеприпаси по време на османското владичество.

Кои са ЖенитеSurvivors и техните микро истории?

Това е първата по рода си българска общност, създадена от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие, за жени, поели към промяна и нов живот. В края на миналата година, с подкрепата на Британското посолство в България, #ЖенитеSurvivors преминаха професионален курс по творческо писане при британските автори Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс от Wind&Bones. Това резултира в създаването на близо 30 микро истории в жанра флаш фикшън, с „Пробуждането“ като водеща тема. Жените имаха възможност освен да придобият ново умение, така и да излеят душата си в писмена форма по един деликатен и красив начин.
Финалните разкази са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в английските им версии, а на български от Надежда Радулова и Силвия Иванова с коректор Ива Колева.

Кои са българските художници?

В проекта „Пробуждане между редовете“ взеха участие редица наши популярни илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти. Те получиха по една или повече истории, които впоследствие всеки от тях претвори в картина по дадения му разказ. По този начин историите на #ЖенитеSurvivors заживяха нов живот чрез още един медиум на творческото изразяване. Също като жените, от които идват историите, стиловете и техниките на изброените артисти са коренно различни, но именно това обогатява експозицията по един безпрецедентен начин. Обединени в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционално насилие, българските художници, чиито картини може да съпреживеете, са:

Адриана “Addminimal” Герасимова
Александра Николова “Al Nik”
Анжела Пенчева
Антония Мечкуева
Ася Колева
Борислава “BORISLAVAWILLMADEIT” Караджова
Венцислав Йосифов “Jermain”
Гергана СтанчеваДеяна Старева
Диана Димитрова
Елена Панайотова
Елина Бучукова
Еслица Попова
Калина Мухова
Капка Кънева
Кирил Златков
Людмил Илиев
Милена Цочкова
Мила Табакова
Михаела Караджова
Надежда Илиева
Филип Църов “Trasher”
Юлиян Табаков

Чрез „Пробуждане между редовете“ ще може да се докоснете до въздействащо изобразително изкуство, родено от женската сила и трансформирано през субективния поглед на артиста. На събитието във Варна ще посветим вниманието си също върху четене на историите, вдъхновили художниците, като наши разказвачи ще бъдат Калина Жечева и актьорът от Варненския театър Недялко Стефанов. Гостите ще могат да обменят своите мисли и чувства на фона на още една форма на изкуството, тъй като вечерта ще бъде допълнена от музика на живо.

За фондация Emprove

Мисията на Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #ЖенитeSurvivors, които оттук насетне подкрепят други жени по пътя им към промяна и нов живот.

Инициативата “Пробуждане между редовете“ е част от #ИзкуствотоПробужда – вдъхновяваща поредица от арт проекти “под шапката” на Emprove, която чрез творчество цели да докосне и промени онези дълбоки пластове на съзнанието така, както само изкуството умее.

Изложбата се случва с подкрепата и партньорството на Посолство на Великобритания в България, Български Фонд За Жените, Столична Община, Photosynthesis, Читалище Иван Вазов – 2014, общностни партньори:ReBonkers.

Източник: Новини от Варна – News.bg

Подобни публикации

Back to top button