Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Изографисването на храма „Св. Прокопий Варненски“ ще завърши до края на идната година

Надяваме се изографисването на храма „Св. преподобномъченик Прокопий Варненски“ да завърши до края на 2024 г., каза за БТА художникът Галин Ганчев. В момента той работи по рисунките около прозорците, сред които има фигури на светците Спиридон, Пимен Зографски, Димитрий Басарбовски, Райко Шуменски. Готови са и две скици на тавана, които ще бъдат завършени по-късно. Те са посветени на две от чудесата, направени от Исус Христос – възкресението на Лазар и изцелението на парализирания.

С Галин работи колежката му Петя Аврамова, която също участва в изографисването. В началото, когато са започнали работа по олтара и купола, се е включвала и неговата сестра Деница Ганчева. Иконостасът е дело на софийска художничка. Стилът, който майсторите и църковното настоятелство са избрали, е от византийската изобразителна школа, ползван непосредствено преди османското нашествие по тези земи, каза Ганчев. „Той е най-предпочитан в православната църква в момента. До голяма степен повтаряме неща, които са били назад във времето, защото хубавото е вече намерено и постигнато“, добави той.

Църквата „Св. Прокопий Варненски“ е кръстокуполна и изографисването й съблюдава известни правила, касаещи основни принципи, сподели художникът. В олтара, по традиция, е изобразена Богородица, от двете страни са сцени от Благовещение и Възнесение Господне. По сводовете, които оформят кръста, се рисуват празници. В този храм са изобразени четири от тях – Рождество Христово, Кръщение Господне, Преображение и Възкресение. На останалата част от тавана се виждат моменти от Страстната седмица – Вход Господен в Ерусалим, Разпятие Христово, полагане на Христос в гроба, явяването на ангела на жените-мироносици.

Предстои да започне работа по оформянето на колоните, на които също ще има фигури на светци, както край прозорците. В тесните пространства около тях се поставят флорални и геометрични орнаменти, които по думите на художника нямат символично значение. Не е планирано да се правят витражи на прозорците, защото тази техника е много скъпа, а и в момента няма кой да я изпълнява в България. Според майстора тя не си кореспондира добре със стенописите, защото ги конкурира с цветните петна, които създава.

Изрисуването на една права фигура отнема около три дни, каза художникът. В първия се прави подложката, после се оформят дрехите, накрая се завършва лицето на светеца. Пигментите в боите не са толкова различни от употребяваните в предишни времена. Една част от тях са естествени, други са химически. По-различни са свързващите вещества, обясни той и уточни, че стените на варненския храм предполагат акрилни бои и затова използва такива.

Според него важно условие за иконописеца е да бъде религиозен. Той самият е православен християнин и смята, че е правилно художниците, които рисуват в храмовете, да бъдат такива, както е при почти всички негови колеги, които познава. Изисква се добро познаване на християнската книжнина, което е заложено във висшето образование, където се изучава история на изкуството и богословие. Галин Ганчев е завършил специалност „Иконография“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Живее в Добрич, където е работил по храма „Св. Климент Охридски“. Стенописва и на други места в страната, а преди години е канен и от православни храмове в бивша Югославия.

На въпрос дали много църковни настоятелства си позволяват да ангажират професионални художници за изрисуване на храмовете, той обясни, че често се прилага и поставянето на тапети, но това не е много по-евтино, макар че осигурява по-бързо решение. По думите му тапетите вече са забранени навсякъде в православните църкви, но той не е оптимист, че това ще стане скоро у нас.

Работата по изрисуването на храм „Св. Прокопий Варненски“ започва през февруари 2019 г. На първия етап са завършени олтарът, куполът и централният кораб, след което църквата е осветена през февруари 2021 г. Най-голямото предизвикателство за Галин Ганчев в работата му е рисуването на купола с 20-метрово скеле, при което най-трудно е било многобройното качване и слизане, вдигането и свалянето на материали.

Днес, когато започва Рождественският пост за християните, във варненския храм бе отслужена литургия. Всеки, който желае, може да направи дарение за стенописването в кутии, поставени в църквата.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button