Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Над 160 ученици, студенти и докторанти ще се включат в 49-та Национална астрономическа конференция във Варна

Повече от 160 ученици, студенти и докторанти ще се включат в 49-та Национална астрономическа конференция, която ще бъде открита на 7 април във Варна. Това съобщи днес директорът на Народната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник“ в крайморския град Свежина Димитрова. Тя уточни, че форумът е включен в националния календар за изяви на децата и учениците на министерството на образованието.

Младите хора ще имат възможност да се срещнат и да чуят лекции от астрономи от БАН, университетски преподаватели, както и такива, които работят в астрономическите обсерватории, допълни Димитрова. По думите й в конференцията ще се включат младежи от Варна, София, Шумен, Русе, Кърджали, Димитровград, Сливен, Силистра, Хасково, Ямбол. Традиционно, през втория ден от конференцията, ще се проведе „Състезанието на знаещите”, в което екипи от ученици и студенти ще се състезават на полето на астрономията с авторите на въпроси – д-р Ева Божурова и Захари Дончев.

В рамките на форума ще бъдат представени резултатите от направените астрономически изследвания и наблюдения на професионални и любители астрономи, както и от ученици и студенти. Участниците ще коментират слънчевата активност, както и измерванията на петната по звездата. Теми на дискусиите ще бъдат метеорни потоци, екзопланети, тъмната материя и различни галактики.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button