Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниСпорт
Популярно

Над 900 атлети участват в Маратон Варна

Рекорден брой участници ще стартират в Маратон Варна, който ще се проведе тази неделя – 14.05.2023 г. Досега са се регистрирали над 900 атлети, има многобройни заявки от чужбина – Германия, Румъния, Англия, и др. Това стана ясно на пресконференция с участието на Кристиан Димитров – директор на дирекция „Спорт“ към Община Варна, комисар Илиян Илиев – началник отдел „Охранителна полиция“ към ОД на МВР- Варна, Анатоли Илиев и Десислава Календжиева от Асоциация „Спорт в свободното време“.

Участниците могат да избират между три дистанции – класическа (42.195 км), полумаратон (21 км) и по-кратка (10.5 км). Предвидено е и бягане на 2.5 км, за което вече има над 500 заявки, обясни Десислава Календжиева.

Стартът е в 9.30 часа на площад „Независимост“. Първи ще потеглят участниците в класическия маратон, след тях, през пет минути, ще тръгнат в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км.

Точно в 10 ч.  в зоната на старт-финала ще бъде дадено началото на Деня на предизвикателството, което включва демонстрации на различни видове спорт и ще завърши с томбола с награди, обясни Кристиан Димитров.

Тази година Маратон Варна е с ново трасе, което включва част от Морската градина и за кратко част от пътя Варна – Златни пясъци. Маршрутът представлява 2 обиколки с дължина на всяка от 21 км и е следният – от старта на площад „Независимост“, централна пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“, покрай храм Свети Николай, по бул. „Сливница“ към входа на Морската градина, Слънчевия часовник под „Морско казино“, тихата алея, амфитеатъра под Пантеона, алеята на олимпийските спортове, Делфинариум, бул. “Княз Борис I” в посока Икономическия университет и от там до спирка Стамболийски, КПП Делфинариум, Станчова алея, завой на почивка към Алея Първа, Алея Първа до басейн „Приморски “, бул. „Приморски“, ул. „Михаил Колони“, финал на площад „Независимост“. По трасето организацията е подпомогната от много доброволци и служители на реда.

За първи път в историята Маратон Варна ще определи държавните шампиони в тази атлетическа дисциплина. Поканени са лекоатлетически клубове и бегачески организации от цялата страна, а контролно време на маратона е 5 часа и 30 минути.

Награждаванията се очакват между 11.00 ч. до 11.20 ч. за 10 км и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени след 12.30 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.

Маратон Варна е част от инициативата „Бягането като начин на живот“. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 9-ти април, след това във Варна на 8-ми май, а традиционният финал в София ще бъде на 8-ми  октомври.

Онлайн заявките за участие в морската столица вече са затворени, но желаещите могат да се запишете за участие чрез късната регистрация. Подробности, последни новини, детайлно трасе и начин за участие в Маратон Варна са публикувани на адрес: https://marathonvarna42km.com/

Източник: Новини от Варна – News.bg

Подобни публикации

Back to top button