Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Нека светлината на Възкръсналия Христос да прекрати духа на омразата, благослови митрополит Йоан

Нека светлината и благодатта на Възкръсналия Христос да умиротвори всички, да даде утеха на страдащите, да успокои разделените, да подкрепи угнетените, да прекрати духа на омразата, благослови в Пасхалното си слово Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

По думите му денят на Възкресението се явява цар на дните и глава на празниците. „Господ дойде: при болните – лекар, при пленниците – освободител, при седящите в тъмнина – незалязваща светлина, при мъртвите – безсмъртен живот, Той е нашият мир“, каза в словото си владиката.

Той припомни, че Възкресението остава тайна поради зачитането на нашата свобода. Възкръсналият не се налага, той не се явява на властимащите в този свят, а само на онези, които наистина Го приемат с вяра и любов, посочи митрополит Йоан. „Иисус ни зове кротко, той става за нас източник на Живота. Разбира се, смъртта винаги властва и ни напомня присъствието си: раздялата, скръбта, изчезването на онези, които обичаме, трагедиите, ненавистта към себе си и към другите. Ала всички тези ситуации, ако ги изживеем с доверие във Възкръсналия, ако приемем да получим себе си от Него, могат да се превърнат в пътища на Възкресението. Христос възкръсна, духовната смърт е победена, смъртта е вече само раздран покров на любовта. Тогава дълбоко в нас тревогата се превръща в доверие, вече не се нуждаем нито от роби, нито от врагове“, посочи владиката.

Ужасът на войната и днес е факт, припомни още митрополит Йоан и уточни, че молитвите днес са да се прекратят военните действия между Русия и Украйна, за да се възцари мирът и да се прекрати духът на омразата.

Владиката посочи, че не бива да не се лишаваме поради кратковременната похот и поради злоба от това велико и неизказано тайнство, установено за наше спасение. „Но с чиста душа и тяло, с благоговение и мир да пристъпим и така да се насладим духовно от пресветото Тяло и Кръв Христови. Да, Христос възкръсна. И всички са вече живи – завинаги. Честито Възкресение Христово!“, каза владиката.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button