Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаПрепоръчани

Праисторическият център „Провадия-Солницата“ ще е отворен за посещения по време на предстоящите пролетни празници

Праисторическият солодобивен и градски център „Провадия-солницата“ ще е отворен за посещения по време на предстоящите пролетни празници.

Археологическият обект ще работи на Лазаровден и Цветница (8 и 9 април), на Великден (от 14 до 17 април включително), на 1, 2 и 3 май, както и през трите почивни дни около 6 май, каза за БТА директорът на Историческия музей в Провадия Николай Христов. Началото на обиколката на обекта е предвидено на всеки кръгъл час от 10:00 до 15:00 часа.

Входът към солницата е откъм паркинга от юг.

Посещенията са безплатни. „Провадия-солницата“ е археологически обект и посещенията са свързани с популяризирането и рекламата му, каза още Христов. Той уточни, че на обекта е поставена кутия за дарения, като събраните средства се използват за проучването му.

„Провадия-солницата“ (5500 – 4300 г. пр. Хр.) е най-старият солодобивен център в Европа и там е разкрита най-ранната каменно-укрепителна стена на Стария континент, датирана към 4 700 години пр. Хр.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button