Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Продължава събирането на спомени за Девическата гимназия във Варна

С пълна сила продължава дарителската кампания под надслов “Спомени от стария лексикон”, посветена на 130-та годишнина от полагането на основния камък на Варненската девическа гимназия “Мария Луиза”, днешния Археологически музей. С какви нови експонати се сдоби Музеят за нова история на Варна, чиято е и идеята за инициативата, разказа в интервю за Радио Варна уредникът на музея Теодор Роков:

Известният фотограф и хроникьор на културни събития във Варна Яков Шустов дари екземпляр на брошурата “Упътвание за събирание географически и археологически материяли”, издадена от д-р Константин Иречек през 1883 г. с печат на Варненската девическа гимназия, разказа Теодор Роков.

Богат снимков материал е предоставен вече на музея, показващ стилните униформи на тогавашните ученички. Летните униформи са в бял цвят, а зимните в тъмносин. Елеонора Форбс, живееща в чужбина е дарила 18 броя снимки на г-ца Костадинка Каракашева и нейни съученички от девическата гимназия от периода 1923-1928 г.

Стефан Алексиев е дарил лична карта на г-ца Теменужка Решетарова от VIII Б клас на Варненската девическа гимназия “Мария Луиза” през 1939-1940 г.

Директорът на РИМ-Варна, ст. н. с. д-р. Игор Лазаренко предостави дигитално копие на снимка на своя дядо Иван Лазаренко – учител по изобразително изкуство в Девическата Гимназия, заедно със свои ученички.

Наталия Минчева от РИМ-Силистра ни изпрати дигитални копия на снимки на ученички от девическата гимназия с летни униформи от 1929 г.

Припомняме, че първият дарител в рамките на инициативата бе Емре Кириш. Чул за кампанията, свързана с историята на знаковото за града учебно заведение, колекционерът от турски произход дари два екземпляра на главни класни книги на гимназията. Едната книга е на ученичките от 1В клас за 1913-1914 г, а другата на ученичките от 2А клас за 1916-1917 г. Класната книга е документ, който съдържа подробна информация за учениците от даден клас през съответната година: именен списък, произход, родители, оценки по изучваните предмети, оценка на поведението, здравен статус.

Чужденец дари два ценни екземпляра, свързани с историята на Девическата гимназия във Варна

Събраните експонати, свързани с историята на Девическата гимназия във Варна, ще бъдат подредени в изложба, която ще се открие на 1 ноември.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button