Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаПрепоръчани

Събарят купола на “Гъбата” във Варна

Започна събаряне на купола на баня “Гъбата” във Варна, видя репортер на Moreto.net.

От ноември миналата година започнаха подготвителните работи по събарянето на емблематичната за морската столица сграда, а през януари стартираха и същинските укрепителните дейности в имота, където ще бъде изградена нова сграда.

Припомняме, че през февруари Пламен Панайотов, който е един от инвеститорите на проекта, коментира за Moreto.net, че събарянето на старата обществена баня се очаква да се случи след около два месеца.

Работата по събаряне и укрепване на части от конструкцията се извършва съгласно съгласувания с Община Варна План за безопасност и здраве.

Разрешението за строеж на мястото на Гъбата е от 13 май 2022 г. и е за 12-етажна сграда. Тя е проектирана от архитектурно студио STARH, а изпълнител ще бъде “Комфорт” ООД. Възложител е „СВП инвест“ ООД.

Разрешението важи за срок от 3 години. След започване на строителни дейности работата трябва да приключи до 5 години. Според одобрения план за безопасност и здраве за събаряне на сграда ще бъде премахнат покривния купол, а ще бъде оставени страничните зидове.

Партерният етаж на новата сграда е проектиран с търговски площи. На североизточната фаса ще е разположен централният вход на сградата. Обществените функции са разположени в първите три етажа, където ще има апартхотел с 27 апартамента. Над тях функцията е изцяло жилищна. На етажите от 4 до 12 терасовидно за проектирани 33 жилища с различна големина. В подземните нива за паркиране са предвидени 88 паркоместа.

Припомняме, че през ноември миналата година варненци инициираха подписка за спасяването на “Гъбата”, последва и жива верига около сградата. Тогава десетки граждани се обявиха в защита на старата обществена баня и категорично против унищожаването на сгради емблеми за морската столица без обществено обсъждане и системното обезличаване на града.

Сградата на баня “Гъбата” е строена през 1966 година и е творение на aрх. Косьо Христов. Дълги години е активна част от живота на варненци. Място освен за неделната баня и за срещи и раздумки.

Източник: Moreto.net – Варна

Подобни публикации

Back to top button