Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Солистите Йоанна Русева и Гийом Венсан откриват Европейския музикален фестивал във Варна

Европейският музикален фестивал Варна започва на 23-ти март

Европейският музикален фестивал Варна започва утре – 23-ти март от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. Програмата започва с концерт на Български камерен оркестър – Добрич с двама млади солисти – цигуларката Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан. И двамата имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. Повече от две години те свирят като дуо и поканите, които получават за участие на престижни форуми, са доказателство за изключително бързото им израстване.

На концерта в Градската художествена галерия те ще солират в Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. Български камерен оркестър – Добрич – една от еталонните български камерни формации с над 50-годишна история, ще бъде дирижиран от маестро Арто Чифчиян, който от този сезон е главен диригент на състава. В изпълнение на оркестъра ще звучи Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната в България „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух. Билетите са с цена от 15 лв. и могат да бъдат купени от сайта и от билетния център на Фестивалния и конгресен център.

Общо пет концерта са включени в Европейския музикален фестивал, който ще се проведе през месеците март и април във Варна.

На 3-ти април е авторският спектакъл на Александра Драгова “Осем”. В танцовото шоу участват 12 млади професионални танцьори, които пресъздават идеите за цикличността на ритуалното време. Спектакълът е част от модула “Имена от бъдещето”.

Модулът “Musica da camera” ще представи на 12-ти април в Градската художествена галерия двама артисти – цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. Те ще зарадват своите почитатели с програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в чувствен спектакъл на 23-ти април в зала 1 на ФКЦ с “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет.

Crossover модулът на фестивала ще предложи интересен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26-ти април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите колеги и приятели Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров “Windharmonium ensemble”. Проектът е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията.

Източник: ВАРНА новини – Коректният източник на информация!

Подобни публикации

Back to top button