Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Увеличават с 10% болничните легла във Варна и областта

Броят на леглата за болнично лечение в област Варна ще бъде увеличен с 10%. Това става факт с решение на Комисията за изработване на областна здравна карта, съобщиха от Областната администрация.

Необходимите легла за областта към момента са 3195, 2109 са за активно лечение, а други 1086 легла са за психиатрия, палеативни грижи, физиотерапия и продължително лечение.

Така в новата здравна карта на област Варна леглата за активно лечение стават 2261. В тази бройка влизат леглата за интензивно лечение, терапевтични, хирургични, педиатрични и АГ легла.

Леглата в категорията „други“ се увеличават до 1118. По този начин общо леглата в областта стават 3379 при максимум 3835.

“Недостигът на необходими легла ще се компенсира чрез възможностите на регионалните и националната здравна мрежа“, отбелязва Комисията в заключителния си протокол.

На територията на област Варна са разположени големи курортни комплекси, което води до нарастване на населението през активния летен сезон. Оттук идва и необходимостта от осигуряване на медицинско обслужване на увеличения брой потенциални пациенти.

В анализа се посочва още, че от началото на 2022 г. населението на област Варна, а и на региона нарасна във връзка с бежанската вълна от Украйна, а по данни от РЗОК – Варна 34% от лекуваните пациенти на територията на област Варна са от други области.

Източник: Петел.бг

Подобни публикации

Back to top button