Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Варна губи Международния джаз фестивал, търси се начин да бъде спасен!

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ се провежда от вече над 30 години, липсата на достатъчно средства за провеждането му тази година може да лиши варненската публика от тазгодишното издание на събитието.

През тази година общинският фонд култура на Варна отпуска за провеждането на джаз фестивала 23 хил. лева при поискани 35 хил. лева. До момента сумата не е и преведена, а единственият отговор от общината е, че нямат предвидените за фестивала пари, няма и кой да ги подпише. Освен всичко това….за провеждането на събитието обаче са необходими не 23, а поне 60 000 лв.

Преди 2 години по същата причина “фестивална Варна” загуби най-старият балетен конкурс в света “Международен балетен конкурс – Варна” (създаден през 1964 г.), а дали ще загубим един от най-престижните джаз събития във Варна, зависи от всички нас.

В момента тече инициатива и всеки милеещ за Варна и традициите й може да помогне с финансово дарение (виж банкова сметка в края на статията). Сумата трябва да бъде събрана до 10 юни 2023 г.

Създателят на Международния джаз фестивал „Варненско лято“, звездата от световна величина Анатолий Вапиров и дъщеря му Вероника Вапирова смятат, че ако в действителност е имало желание за продължаването на това събитие от страна на Общината, то те самите вероятно биха подкрепили събирането на средства и ремонта по локацията, която също се оказва препятствие.

За затрудненията пред провеждането на фестивала, неясното му бъдеще и липсата на подкрепа пред Moreto.net разказаха създателят и директор на Международния джаз фестивал „Варненско лято“ Анaтолий Вапиров и дъщеря му Вероника Вапирова.

Моля, разкажете какви са затрудненията, които изпитвате по организацията на Джаз фестивала?

Пред прага на предстоящото 32-ро издание, емблематичния за града и България – Международен джаз фестивал ” Варненско лято”, се намира пред нуждата от финансова и техническа подкрепа с цел да продължи кураторската си мисия, предоставяйки сцена за изгряващи и наложили се джаз изпълнители от българската и световна сцена. Наред с концертната програма, фестивалът организира отворени класове и работилници, тематични кино срещи, култивирайки среда за комуникация и образователни концепции за младежта и като цяло ценителите на джаз музиката.

За ежегодното провеждане на фестивала се изисква покриване на разходи от над 60 хил. лева. В допълнение се търси съдействие и за финансиране на спешни подобрения по условията за публика и гост- артисти, на локацията където се провежда събитието( двора на Археологически музей, гр.Варна).

За съжаление и за поредна втора година, финансовата подкрепа (орязан бюджет) от Община Варна, е толкова минимална, че не е възможно и половината от необходимото за едно такова събитие да се покрие, а още по-малко да стигне и за спешната нужда от спасяване на елементарните поне условия за работа, по локацията (двора на Археологически музей, гр.Варна), които подобрения са задължение на Община Варна. Но ето че организаторите на фестивала, са се ангажирали и с тази задача, тъй като без подобрението на тези условия, работата на локацията също се превръща в огромно предизвикателство и тъжна гледка за публика и артисти.

Също така, комуникацията с Община Варна е критична. За втора поредна година ни подложиха на дълго очакване след крайният срок за резултат за отговор от общинската комисия дали фестивала е одобрен за участие в културната лятна програма. Този резултат, по дефолт трябваше да е обявен с ясен бюджет на 01.03.2023г. След много усилия от наша страна резултатът беше получен едва в началото на месец Май’23. За поредна година с орязан, невъзможен за осъществяването на такова събитие бюджет – 23.000лв.

Миналата година, например, одобрението за участието на фестивала в лятната културна програма на града, също дойде дълго след крайните срокове за обявяване на резултати, а бюджетът беше подписан едва две седмици преди самото събитие и то с 50% по-малко от това, което е било обещано и на базата, на което вече бяха поканени чуждестранни артисти, организирана концертна програма и условия за гостуването им.

Такъв тип забавяне и безпардонно нехайство от страна на община Варна доведоха до крайни стресови ситуации както за организаторите на фестивала, така и за гост – артистите. Това наложи, в последния момент миналата година, една от обявените в програма концертни вечери с международни артисти да отпадне изцяло. На свой ред това доведе до конфликт с посланика на една от държавите, чиито артисти отпаднаха като участие заради критичната ситуация, в която фестивалът беше поставен.

Какво решение очаквате да бъде намерено?

Решихме да търсим подкрепа от будни българи, милеещи за съвременната култура във България и развитието й, защото повечето знаем, че няма ли култура, няма и държава.

Разчитаме и търсим подкрепа от всякакви хора и организации, в името на това да спасим едно толкова емблематично събитие за гр. Варна, превърнало се и в една от културните ни визитки пред света. Ако общината не иска да съхрани и да подкрепя развитието на подобни събития, то последната ни надежда е в будното съзнание на хората извън общината. Ако и народа не помогне в случая, то Варна и България, ще загубят още едно уникално, автентично по рода си събитие, привличащо публика и овации от цял свят, което ще намери своето продължение извън пределите на България, където такива събития, освен че са рядкост, са и изключително поддържани. Особено събития, чийто създатели са световно признати в областта си личности.

Община Варна подкрепа ли е и какво още може да направи за вас?

За съжаление Общината в този момент, не само че не е подкрепа, но ни отвори много неочаквана и нежелана работа, под стресов режим.

Представете си само, директорът на фестивала, композитор и музикант от световна величина (Анатолий Вапиров), заедно с неговите партньори от Джазовото общество – също изявени личности – артисти, всичките просветили не малко съвременни артисти през годините, и днес на преклонна възраст, тези хора – организаторите, са принудени да търсят и молят за подкрепа в спасението както на фестивала, така и на локацията където се провежда, вместо да се фокусират в програмата и развитието на това събитие и всичко, което много още има да допринесе за поколения напред.

Докато общината налива милиони в безсмислено строителство и невидим за гр. Варна асфалт и се оправдава, че пари за култура няма, вероятно се надява и да се освободи от “ангажимента” си с фестивала, знаейки, че 23.000 лв, които уж е предвидила за реализацията на едно такова събитие, са крайно недостатъчни. Ако в действителност желание за продължаването на това събитие имаше от страна на Общината, то те самите вероятно биха подкрепили събирането на средства и ремонта по локацията.

Не искам да коментирам възмущението си от липсата на елементарно уважително отношение от страна на Общината към организаторите на събитието, но накратко казано е, жалко до безобразие.

Колко са средствата, с които разполагате до момента и колко още не ви достигат?

Предвидените 23.000 лв от Община Варна, не са преведени до момента и се очертава да не бъдат преведени до датите определени за фестивала 28.07 – 30.07.23 г. тъй като изискват потвърждаване с подписи, които видимо преди края на лятото (ваканционният период на общинските “управници”) няма видимост за осъществяването им. Единственият отговор от общината до момента е, че нямат предвидените за фестивала пари, няма и кой да ги подпише.

Миналата година след огромно напрежение и усилия фестивалът да си получи обещаното финансиране, го получи с 50% по-малко и само две седмици преди събитието. Тази година дори няма видимост ще получи ли изобщо някаква сума от предвидената.

В момента разполагаме със закупени от посолствата билети за гост артистите от чужбина, както и е осигурен хотел. Също налице са и доброволци, помагащи в организацията по локацията и събитието.

За всичко останало търсим финансова подкрепа от спонсори, организации и индивидуални дарители, но до момента сме събрали едва 1,5% от необходимите средства.

Какъв е срокът, в който трябва да бъдат осигурени?

Срокът е до 10.07.2023 г.

За кога бе планирано събитието? Има ли шанс да се вместите и разглеждате ли възможност да се случи по друго време?

Събитието е планирано да се случи от 28.07 до 30.07.2023 г. Ако се надяваме на чудо да съберем поне 45.000лв до 10-ти юли, то с огромни усилия и компромиси, ще успеем някак си да го осъществим за тази година, и вероятно за последно в този формат, ако Общината не промени отношението си.

Възможности за други дати не сме разглеждали все още, тъй като всяка една от тях изисква одобрението на Община Варна, за което одобрение, ежегодно се кандидатства до края на месец януари, но както по-горе споделих, резултатите от кандидатстването идват с огромни закъснения и неочаквани финансови обрати, което подлага на огромно напрежение организатори, партньори и гости. В такъв случай надежда за други дати на фестивала за тази година няма, не и докато фестивалът е под шапката на Община Варна, както е било досега. Друг е въпросът, ако фестивалът от общински се превърне в частен. Тогава можем да мислим за друго време на проява и локация, но не и за тази година.

Желаещите да подкрепят фестивала, могат да го направят по някои от следните начини:

PayPal :

Varnasummer.jazzfestival@proton.me

Банкова сметка на Международен Джаз Фестивал “Варненско лято”:

UniCredit Bulbank

IBAN: BG91 UNCR ‪7630 1077 7227 28‬

Организацията се представлява от Анaтолий Вапиров

Източник: Moreto.net – Варна

Подобни публикации

Back to top button