Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Варненската библиотека „Пенчо Славейков“ чества своята 140-годишнина

Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ чества своята 140-годишнина днес с национална дискусионна среща на тема „Библиотеката – идея и реалност“. Тя ще премине в три модула, в които лектори ще бъдат специалисти от различни сфери, представители на академичните среди, журналисти, артисти, архитект и блогър, които ще обсъдят настоящето и бъдещето на библиотеките.

Официалното откриване на форума, който ще се проведе в Галерия „Графит“ във Варна, е в 10:30 ч. с приветствия от гостите и директорката на институцията Радка Калчева. Първата дискусия, посветена на традицията и реалността в библиотеките, е в 11:30 ч. В нея ще участват доц. д-р Огнян Ковачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Васил Загоров от УниБИТ и журналистката Светлана Вълкова.

„Библиотеката във времето на изкуствения интелект – между възможното и невъзможното“ е темата на втората среща, която започва в 13:30 ч.  Лектори са Спаска Тарандова от „Глобални библиотеки“, Елица Стоилова от сайта „Умни.бг“ и Христомир Христов от fastbooks.bg.

Фокус на последния разговор е бъдещето на библиотеките, за което своите виждания ще представят режисьорът и писател Петър Денчев, архитектката Дарена Милкова и блогърката Рада Бонева.

Програмата на форума ще завърши с представяне на новото издание на Варненската библиотека. Сборникът „Като да е сън“ е посветен на писателя Антон Страшимиров и представя както негови произведения за родната му Варна, така и материали за него и информация за 60-годишнината му, чествана в града.

Празничната програма на Варненската библиотека ще продължи и на 22 март с артистичен хакатон. В 10:30 ч. младите артисти от студио „The Graffs“ ще завършат своята работа по изрисуването с графити на читалните зали в основната сграда на институцията.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button