Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Връчиха наградите на 18-ия конкурс за хумористична поезия и проза „Очи към себе си“

В Галерия „Арт Маркони“ във Варна бяха връчени наградите от 18-ия конкурс за хумористична поезия и проза „Очи към себе си“, който екипът организира съвместно със сайта за художествена литература „Хулите“.

По думите на галеристката Ваня Маркова, след известно затишие в предходните години, конкурсът отново провокира интерес сред пишещите. Включват се нови автори, които сега се регистрират в литературния сайт, има и множество коментари, които творбите са провокирали тази година, отбеляза още организаторката. Автори от цялата страна са изпратили 110 произведения в двете категории на конкурса – проза и поезия. Радостно е, че има хора, които намират сили да пишат хумористична литература и с нея успяват да ни изтръгнат от стреса и напрежението, изобилстващи в ежедневието ни, добави Маркова.

В категория „проза“ първа награда тази година заслужи Иван Иванов с разказа „Телефон все ни свързва, телефон ни дели“, втора е Мариана Царкова с „Диетата „Прав не се брои“, а Бисера Живодерова е трета с „Моята нетрадиционна реакция“.

При поетите най-високо е оценена Стефка Петрова с „Одичка за тротинетката“. Нейни подгласници са Райчо Русев със стихотворението „Подарък“ и Красимир Йорданов с „Финландска сауна с китайска брава“.

За трети път бе връчена специална награда в категория „Проза“ на името на разказвача Васил Стефанов – Слона, който е няколкократен победител в конкурса „Очи към себе си“. Носителят – Калин Василев, получи последния му роман „Опасен ретур” и комплект негови книги с разкази.

В журито на тазгодишния конкурс влизаха носителите на първи награди за поезия и проза през 2022 г. – Калина Щерева и Орлин Филиповски; Надя Димитрова – представител на Народно читалище „Бачо Киро“ в Кранево; Ваня Колева от Народно читалище „Зора“ в Шабла; организаторката Ваня Маркова и поетесата Женя Живкова-Стайкова, която е спонсор на конкурса.

Церемонията по връчване на наградите се проведе в галерия „Арт Маркони“ и бе придружена от четене на наградените произведения и специален комплимент от поета с китара Красимир Йорданов.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button