Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

Започва наблюдение на популацията на делфините в Черно море

С настъпването на пролетта започва да се следи и популацията на делфините в Черно море. Миналата пролет е констатирано, че случаите на дезориентирани и на мъртви делфини по крайбрежието са нараснали. Това най-вероятно е последица от войната. От екипа, който брои тези животни, призовават балчиклии за съдействие – един от хидрофоните, закотвен на далян в близост до града, е изгубен.

“Хидрофонът представлява една голяма 70 сантиметра дълга тръба, с диаметър 9 см, светла на цвят, пластмасова. Понеже е употребяван, ще бъде облепен с разни баланоси и водорасли, които са го облепили, докато е седял под вода,” каза Галина Мешкова от „Зелени Балкани“.

Четири хидрофона са поставени на различни места по нашето крайбрежие. Предоставени са безплатно от английска фирма.

“Силният южен вятър в края на февруари беше скъсал единия, този, който е на Созопол, а впоследствие видяхме, че този в Балчик направо липсва,” обясни Мешкова.

От екипа предполагат, че ако е скъсан, би следвало да е изхвърлен някъде на брега и затова се обръщат с молба към всички, които ще бъдат по крайбрежието през следващите дни, да се оглеждат за хидрофона и ако го видят да позвънят на следните телефони:

Галина Мешкова – 0879977271
Димитър Попов – 0885108712

Още през миналата пролет е отчетено изместване на популацията на делфините и муткурите от северната част на Черно море към южната.

През миналата пролет са се увеличили и случаите на удавени делфини в рибарски мрежи, което е необичайно за Черно море.

Подобни публикации

Back to top button