Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниПрепоръчани

Обсъждат зелените технологии на асамблеята на европейските капитани

Зелените технологии ще бъдат фокус на дискусиите по време на 28-ата Годишна генерална асамблея на Конфедерацията на европейските асоциации на морските капитани (Confederation of European Shipmasters’ Associations – CESMA), която ще се проведе на 18-и и 19 май във Варна. Домакин на събитието ще бъде Българската асоциация на морските капитани.

За БТА основният организатор на форума кап. Станислав Стоянов разказа, че се очакват представители на повече от 10 европейски организации. В асамблеята ще участват и представители на морския бизнес от България, сред които „Параходство „Български морски флот“, „Сий партнер“, Индустриален холдинг „България“, „Илиин Марин“. Домакините са осигурили за партньорите си и паралелна културна програма.

Акцентът за корабоплаването в момента са зелените технологии – използване на нискосернисти горива, на специални системи за очистване на изходящите газове и баластни системи, допълни Стоянов. Според него изискванията към бизнеса стават все по-сериозни както на национално, така и на европейско ниво. С прилагането на зелените технологии, шипингът е много напред в сравнение с други индустрии, допълни Стоянов.

Българските морски офицери са много търсени в международен план заради добрата си подготовка, разказа още капитанът. По думите му двата университета, които подготвят такива кадри – Висшето военноморско училище и Техническият университет във Варна, развиват непрекъснато своята база, което позволява и добро взаимодействие на науката и бизнеса.

Капитаните ще бъдат сред последните, които биха били заменени от изкуствения интелект (ИИ), коментира още Стоянов. Той разказа, че са правени опити в тази посока, но когато в радиус от 20-30 морски мили започват да се разминават повече от четири-пет кораба, се оказва че ИИ все още не може да взема изцяло адекватни решения. Той не може да замени опита и интуицията на един капитан, посочи Стоянов.

Моряшката професия е честна – тя веднага дава на младия човек перспектива и добро заплащане, каза още капитанът. Той уточни, че за да привличат добри кадри фирмите, свързани с корабоплаването, са намалили времетраенето на контрактите и рейсове по шест-осем месеца вече няма.

Освен зелените технологии, актуален проблем в сферата на шипинга е и киберсигурността, разказа още капитанът. По думите му развитието на индустрията всъщност непрекъснато повишава изискванията пред капитаните и те трябва да учат цял живот. Това е предизвикателство, но човек се адаптира, защото в противен случай винаги има кой да те изпревари, посочи Стоянов.

Сдружението на капитаните от гражданското корабоплаване е основано през 1990 година. Две години по-късно то е преименувано в Българска асоциация на морските капитани (БАМК). През 1994 г. организацията става член на член на Международната федерация на асоциациите на морските капитани, която е със седалище в Лондон.

БАМК е инициатор за учредяването на фондация „Морски съдби“, чиято цел е подпомагането на изпаднали в нужда моряци или членове на техните семейства. Във Варна организацията работи активно за изграждане на паметник на моряка.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button