Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Книга за съдбата на българския параход „Балкан“

Тази година на 23 декември се навършват 80 години от неговото потапяне

На 19 декември (вторник) от 17.30 ч. в Музея за нова история на град Варна ще бъде официално представена книга за съдбата на българския параход „Балкан“ през Втората световна война.

Каква е ролята и съдбата на корабите от Българския търговски флот, базиран в Егейско море по времето на Втората световна война? Кой, кога и къде потапя парахода „Балкан“?

Отговорът на тези въпроси можете да откриете в книгата “S/S Балкан“.

Тя съдържа резултатите на едно разследване, започнало от морското дъното пред о-в Лимнос и завършило във военните архиви на Германия и Англия. Негов автор е гъркът Димитрис Галон – водолаз, ловец на подводни останки, дипломиран историк и авторитетен изследовател на региона на Източното Средиземноморие.

Резултатите от неговите проучвания на останките на парахода „Балкан“ и на различни архивни документи са публикувани единствено на гръцки език. Сега за първи път те са преведени на български от Атанас Колев – бивш преподавател по ветроходство във ВИФ, втори носител на приза „Златен глобус“ за 1981 г. Преводът е систематизиран и събран в книжно тяло от инж. Йордан Генов.

Книгата съдържа непознати до този момент за българската морска историография факти, както и интересни архивни снимки на парахода и цветни подводни снимки на неговите потънали останки. От трите български парахода, потопени в Егейско море през Втората световна война, само „Балкан“ е открит, идентифициран и документално изследван. Тази година на 23 декември се навършват 80 години от неговото потапяне през 1943 г.

Новини | Moreto.net – Варна

Подобни публикации

Back to top button