Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Петима души и пет колектива са допуснати за награди „Варна” за ярки постижения в областта на културата

Петима души и толкова колектива са допуснати за награди „Варна” за ярки постижения в областта на културата за 2023 година, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет в крайморския град. Оттам уточниха, че с тайно гласуване седемчленното жури за присъждане на отличието е допуснало номинациите, които не са окончателни.

Според статута за присъждането на отличието, преди да определи крайните си решения, журито обявява кандидатурите за публично обсъждане. До 3 май 2023 г. всички заинтересовани могат да се включат с мнения и становища, адресирани до постоянната комисия по култура и духовно развитие на Общинския съвет, до журито или до председателя на комисията и журито Мария Тодорова.

Окончателните решения на журито ще се вземат с тайно гласуване на 4 май при съобразяване с изразените становища по време на общественото обсъждане и ще се изпратят в комисията за подготвяне на проекти за решения на Общинския съвет.

За голямата награда „Варна“ е номиниран Живко Дончев – за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, за подчертания му принос в естетизацията на Варна и други постижения.

За награда „Варна“ в сферата на изобразителните изкуства е предложена Мария Зафиркова за мащабната й ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации през декември 2022 г. Освен нея с номинация е и екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев” за успешно осъществения художествен форум „Изкуството като противодействие” в контекста на съвременното професионално изкуство.

В категорията за театър номинациите са за Балена Ланджева за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят” и за екипа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” –  за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди” и убедителното актьорско присъствие на съвременната театрална сцена.

В областта на операта (изпълнителско изкуство) номинацията е за екипа на Държавна опера-Варна – за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия”, „Лешникотрошачката”, „Лебедово езеро” и „Жизел” с успех на три континента.

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) е предложен за награда „Варна“ в категорията „Кино“ за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил”, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна. В наградата областта в архитектурата е номинаран екипът на архитектурно студио „STARH” за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel,  Eos,  Aquahouse Hotel&SPA.

В категорията журналистика номинациите са две. Кореспондентът на БНР Даниела Стойнова е предложена за награда за обществено значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване “В ефир сте” по БНР-Радио Варна и кореспондентска дейност по програма „Хоризонт” на БНР. Фотографът Румен Сарандев е номиниран за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални обществени събития, включително бежанската вълна през 2022г в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”) в програмата на „Пролетния сезон на изкуствата ” през април 2022 г.

В областта на литературата, музиката и танц номинации няма.

БТА припомня, че наградите “Варна” се връчват ежегодно в навечерието на 24 май, а призьорите получават диплом, нагръден знак (плакет за колективните носители) и парична премия. Имената на наградените се вписват в Почетната книга на града.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button