Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Тайната на баба и нито едно счупено яйце! Без оцет и сол! За Великден ги варя така…

От баба знам една тайна за варенето на яйцата, които боядисвам за Великден и днес я споделям с Вас, защото при цените на яйцата по магазините е грехота да счупим дори и едно при варенето. В нея съществено значение имат кибритените клечки, но за това ще споделя малко по-късно.

Всъщност варенето на яйцата за Великден за баба беше ритуал, който ако се спази точно винаги дава страхотен резултат:

Първо: Изключително важен е изборът на яйца! Най-хубаво е да са домашни, но ако купувате от магазина, внимавайте много за произхода и срока на годност. Обикновено яйцата са годни за консумация в рамките на 30 дни след датата на опаковане. Изберете яйца на който датата на опаковане е не повече от 7-8 дни преди момента на покупката. Хубаво е да изберем по-светли яйца, но имайте едно на ум, че белите (полски) яйца са с по-тънка и чуплива черупка.

Второ: Яйцата, които ще варим трябва да са на стайна температура.

Трето: Варим в тенджера с по дебело (двойно дъно), като предварително поставяме най-отдолу марля или стара кърпа.

Четвърто: Задължително варим яйцата на един ред, за да не се удрят и пукат.

Пето: Заливаме подредените в тенджерата яйца със студена вода – два пръста над яйцата и поставяме в тенджерата 10-12 кибритени клечки на които предварително сме отстранили главичките. Можем да заменим с клечки за зъби, но правилото е, че колкото повече яйца има в тенджерата, толкова повече клечки пускаме в студената вода.

Шесто: Поставяме на средна степен на котлона и когато заврат, намаляваме силата на котлона.

Седмо: За добре сварени яйца варим 8 минути. 4 минути са достатъчни да се втвърди белтъкът, а жълтъка да остане рохък, а за 5 минути имаме течна сърцевина на жълтъка. Но за Великден е хубаво яйцата да са добре сварени.

Осмо: След като се сварят яйцата, дърпаме тенджерата от котлона и ги вадим с лъжица едно по едно. Не е хубаво да заливаме яйцата, които ще боядисваме със студена вода.

Опитайте и няма да съжалявате! Светли великденски празници!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова

Източник: ВАРНА новини – Коректният източник на информация!

Подобни публикации

Back to top button