Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини

Велика събота е! Днес се прави нещо много важно

На Велика събота, Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф Ариматейски и Никодим, снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в платове с благовония и го положили в новия каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалече от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като най-благословения седми ден, защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи в неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

В края на литургията сутринта, се благославят хлябът и виното, а в много храмове се освещават и козунаците и яйцата. Днес е последният ден, в който се боядисват яйцата. Освен това днес се месят и пекат козунаците.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето пада Благодатният огън. Тайнството остава неразгадано и за милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Винаги параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, за да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. В първите минути след слизането, огънят не може да се изгаси. Може да се пипне с ръка, защото не пари.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Източник: ВАРНА новини – Коректният източник на информация!

Подобни публикации

Back to top button