Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Излязоха Възкресните броеве на списанията “Амвон” и “Камбанка”

Вижте богословските размисли на отец Дончо и отец Ясен Шинев от Варна

Излязоха от печат Възкресните броеве на списания “Амвон” и “Камбанка”, издания на храм “Св. Атанасий”, съобщиха от Варненската и Великопреславска света митрополия.

Празничното слово, с което започва списание “Амвон”, е един богословски размисъл над живата реалност на Христовото Възкресение, което дори за Неговите ученици е било трудно разбираемо. Професор Осипов разглежда богословската тема за възникване на злото и неговия произход, който се корени в човешката свобода.

Богословските размисли продължават и в следващия въпрос: “Откъде произлизат повечето проблеми в съвременното общество?” Сътворението на първите хора и блаженият им живот в рая е предмет на рубриката “Слово за живот”. В катехизистичните “Начала” този път са отправени напътствия за правилното поведение на християните по време на служба, с обяснения защо трябва да стоим прави.

Ставрофорен иконом Дончо Александров съсредоточава мислите ни над проблема за робуването на мнението на чуждите хора на фона на живота във вярата. Отец Ясен Шинев пък ни напомня за онези “малки”, не толкова популярни светци, които са не по-малко дръзновени в молитвеното си застъпничество за нас.

Интересни въпроси за разглеждане са представени в рубриките “Адам и Ева” и “Домашна църква”: открит разговор за интимния живот, за великото Тайнство Брак на архимандрит Емилиан Симонопетритски, да запазиш чистотата на девството до брака и т.н. Интригуваща е и темата, която разкрива ракурсите, от които поглежда космологията на възникването на живота и връзката ѝ с богословието.

В “Гласът на отците” са представени размислите на свети Ефрем Сирин за наслаждението. В рубриката “Поглед” можем да прочетем мнението на Църквата за суетното преобразяване на външността, както и актуален прочит на свети Йоан Златоуст за противоестественото употребление на половете. Още много и разнообразни четива може да открие читателят в този брой, който завършва с прекрасния разказ на Валерий Андонов “Изобличение”.

Екипът на списание “Амвон”, издание на храм “Свети Атанасий” – Варна, поднася поредното многообразие от теми и разсъждения на обичните си читатели, които в тези празнични дни на светлото Христово Възкресение ще имат време и желание да се наситят духовно с тях!

Във Възкресния брой на детското списание “Камбанка” е публикуван подробен разказ за пътя на Иисус Христос от влизането Му в Йерусалим до Неговото Възкресение, който е бил подготвен от известния български писател Елин Пелин за Учебно помагало по вероучение от 1936 година.

Рубриката “Жития на светии” проследява живота на светия Божи угодник Александър Свирски. Страниците на списанието разкриват още кои двери в храма се наричат Царски и защо; кой е Исак Нютон и какво е казал той за възкресението на мъртвите; кой е пророк Йезекиил; какви са типовете икони на Богородица.

Рубриката “Светли имена” припомня името на един талантлив, но позабравен български автор: Станислав Ваклинов. Представен е и негов топъл, и чистосърдечен разказ: “Гласът на ангелчето”.

Приказният свят този път ни отвежда в далечна Малайзия, а рубриката “Чудесата в природата” споделя за не едно или две чудеса, виреещи именно в тази далечна земя. Списанието отново носи на децата радост, мъдрост и Истина.

Източник: chernomore.bg

Подобни публикации

Back to top button