Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаПрепоръчани

Община Варна планира да кандидатства с два проекта по Програмата за транснационално сътрудничество „Евро-Средиземноморски басейн”

Община Варна планира да кандидатства с два проекта по Програмата за транснационално сътрудничество „Евро-Средиземноморски басейн“ 2021-2027 (EURO-MED). Проектните предложения са за развитие на сътрудничеството в областта на туризма със страни от Средиземноморския регион и откриването на устойчиви решения в ерата на кръговата икономика, стана ясно на днешното заседание на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“.

Основната концепция на проекта „WEAREMED” e да се създадат планове за действие на различни нива, които да ангажират както хотели, така и туристи. Общите цели са минимизиране на хранителните отпадъци по време на производство и консумация, редуциране на материалите за еднократна употреба и на консумацията на ел. енергия, както и намаляване и повторно използване на водата вътре в хотела или ресторанта.

Водеща организация е Егейският университет в Гърция, а партньори са различни институции и организации от Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия. Финансовата рамка на проекта е близо 3 млн. евро. Бюджетът на Община Варна е 125 700 евро, от които почти 6 300 евро са съфинансиране от страна на местната администрация. Продължителността на проекта е 33 месеца.

Насърчаване на транснационалното сътрудничество в областта на туризма е в основата на другия проект – „Dialogue4Tourism”, а целта е да се изгради по-екологичен и по-устойчив на климатичните промени туристически сектор. Проектът се ръководи от Регионалното министерство на туризма, културата и спорта на Андалусия в Испания. Освен Варна в „Dialogue4Tourism” ще участват партньори от Франция, Гърция, Черна гора, Кипър, Италия, Хърватия. Общият бюджет на проекта е 4 млн. евро, от които почти 238 000 евро са за Варна. Съфинансирането на общината е близо 12 000 евро.

На днешното заседание съветниците разгледаха и писмо от кмета на Аксаково инж. Атанас Стоилов за учредяване на сдружение „Местна инициативна група Аксаково – Варна (с. Каменар)“. Община Аксаково граничи с община Варна чрез землището на с. Каменар. Заедно образуват територия с непрекъснати граници, което позволява разработването на Стратегия по подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) и кандидатстване за финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Източник: Новини от Варна – News.bg

Подобни публикации

Back to top button