Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Ученици от Варна и Русе спечелиха националния конкурс по астрофотография

Ученици от Варна и Русе спечелиха първите места в националния конкурс по астрофотография „Небесни брилянти“, чийто организатори бяха Народната обсерватория по астрономия с планетариум в крайморския град в партньорство с Общината и Регионалното управление на образованието. Снимките на младежите бяха оценявани от тричленно жури с председател Борислав Петров, един от водещите астрофотографи в България.

За участие в конкурса бяха представени близо 80 фотографии от цялата страна, разказа директорът на Обсерваторията Свежина Димитрова. Тя припомни още, че младежите бяха разделени в две възрастови групи – от 5 до 7 и от 8 до 12 клас.

При по-малките първо място печели Преслав Дяков от Варна, посочи Димитрова. На второ и трето място са класирани Борислав Дачев и Лев Беленкий. И двамата са от Варна.

При по-големите големият победител е Красимир Станков от Русе. Другите призови места заемат варненци – Елена Дякова и Янимир Илиев. Журито присъжда и поощрителни награди – на Виктор Бакърджиев от Свищов и на Берфан Балабанова от Силистра.

Заелите първите места получиха голям бинокъл и албума „Стоте най-красиви астрономически снимки“, придружен с филм за космическите телескопи. Организаторите бяха осигурили за класираните на вторите места по един малък бинокъл с албума. Младежите, заели трето място, получиха чанти за фототехника.

БТА

Подобни публикации

Back to top button