Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Варна е първият град, в който гостува изложбата „Египетска приказка“

Варна е първият град в страната, където гостува изложбата „Египетска приказка“. Тя бе открита днес в Двореца на културата и спорта и ще остане до 4 август. След това предстои експозицията да пътува и в Бургас, Пловдив и София, каза Ахмед Наср от организаторите „Антика“. Той съобщи, че в изложбата има сто експоната, представящи знание за богатата култура на африканската страна. Това събитие е много значимо за нашето бъдещо пътуване във всички балкански страни, добави той.

Изложбата идва след договаряне на развитие на културното сътрудничество между кмета на Варна Иван Портних и посланика на Египет Халид Емара в края на миналата година. Отношенията между България и Египет са много стари и започват с Черно море, затова ние решихме да дадем старт на новото ни приятелство отново на Черноморието, посочи посланикът, който присъства на откриването на експозицията. Той припомни, че се навършват 125 години дипломатически отношения между двете държави и добави, че това е добър повод да се разкрие повече за нашата обща история от преди 2500 години, когато Тракия и Египет са били управлявани от една владетелка. Изложбата не просто показва експонати, а разказва различни истории, опитва се да комуникира с публиката по модерен начин, каза още посланикът и изрази надежда организаторите да могат да я покажат и в други държави.

Посетителите ще видят Древен Египет пресъздаден чрез репродукции на някои редки артефакти и колекционерски предмети, както и най-важните интелектуални, литературни, научни и културни постижения на цивилизацията през вековете. Обособени са теми “Култура”, “Ежедневие”, “Митове за Древен Египет”, “Научно-изследователска дейност в Древен Египет”, “Живот след смъртта”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button