Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Варненският куклен театър представя за първи път мюзикъла „Питър Пан“

Варненският държавен куклен театър постави мюзикъла „Питър Пан“ по пиесата на Джеймс Матю Бари, продукция по лиценз на „International Theatre and Music Limited“. Текстът, музиката и стиховете са на Пиърс Чатър Робинсън, преводът и адаптацията са на Кънчо Кожухаров. Премиерата е утре, съобщиха на пресконференция от екипа на кукления театър.

Идеята да поставим още един мюзикъл дойде след огромния успех на първата ни подобна продукция „Алиса в огледалния свят“, каза директорката на театъра Вера Стойкова. „Той наистина ни изненада, защото беше първият ни опит в жанра, но се оказа, че много артисти могат да танцуват и пеят на професионално ниво. Беше съвсем логично да следваме пътя и да се обърнем към втори мюзикъл със същия екип, който е доказал своите качества в този жанр. Доверието в световен мащаб към нас расте и получаваме лицензи от най-хубавите световни заглавия“, сподели тя и допълни, че планират да поставят и трети мюзикъл.

В „Питър Пан“ има два актьорски състава. Боян Стоянов играе главната роля, Ирен Лазарова и Балена Ланджева изпълняват Уенди, Даниел Добрев е Хук, във феята Зън-зън се превъплъщават Миляна Ношкова и Евгения Василева. Участват общо 15 артисти, като зад кулисите им помагат двадесет човека от екипа, уточни директорката. Сменят се около сто колоритни и богати костюма, сред действащите лица е и четириметров крокодил.

Пиесата на Джеймс Матю Бари не е поставяна досега във Варненския куклен театър, припомни Стойкова, която я определя като една много красива история за момчето, което не иска да порасне и да влезе в сивия и скучен живот на възрастните. „В Невърленд никой не остарява, всички са поръсени със златния прашец на феите и си остават каквито са. Само и ние трябва да преценим как искаме да живеем и дали искаме да сме пораснали“, допълни тя. По думите й тези спектакли идват съвсем естествено в момент, когато действителността ни кара по-често да бягаме от нея. „Това, че хората препълват театрите говори, че всеки има нужда от бягство за час-два, за да се потопи във фантазиите и реализираните сънища и затова и двата културни института във Варна правят много мащабни вълшебни продукции“, посочи Стойкова.

Тя определи като чисто чудо, че в тази трудна бюджетно година са успели да направят такава богата и скъпа постановка, което се случва благодарение на подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна. „Без финансиране култура ще има, но няма да е такава“, каза Стойкова и допълни, че варненската трупа има покани от цяла България и се опитва да гостува навсякъде, а успехът ги радва много. Гледат и към световните фестивали и се надяват на една хубава година. „Няма да бъде лесно да показваме мюзикъла, но след като го поиграем хубаво на нашата сцена, ще го направим, защото ние трябва да летим, не да стоим на едно място“, каза тя.

Екипът

Най-хубавото във Варненския куклен театър е, че актьорите са добри, но и много хубаво пеят и танцуват, каза режисьорката на премиерния спектакъл Бисерка Колевска. Тя смята, че това е много различен „Питър Пан“, защото артистите интерпретират интересно текста и така смисълът му се възприема дори визуално. Тя подчерта, че също както в „Алиса в огледалния свят“, се пее на живо.

За това артистите се подготвят с помощта на музикалния педагог Иван Кръстев, който отбеляза, че трудността в мюзикъла идва от музикалната драматургия и диалози. Той отбеляза, че всички актьори са приели задачата с голяма любов и желание и се справят блестящо с песенната партитура. Пиесата „Питър Пан“ е създадена през 1904 г., а мюзикълът – през 80-те години на ХХ век. Песните в българската версия е превела Десислава Софранова.

Хореограф на варненския спектакъл е Матиас Андре Глюк, който прави за първи път мюзикъл в куклен театър. За него е било важно екипът да пресъздаде хармонията между актьорска игра, пеене и танци. Той сподели, че намира резултатът за много добър и се чувства, сякаш е на Бродуей.

Цялостното натоварване с песни и танци е било най-тежкото предизвикателство за изпълняващия ролята на Питър Пан Боян Стоянов. За да се случи цялата магия на сцената, помагат всички актьори и екшънът зад кулисите е много повече, отколкото отпред, но остава скрит за публиката, отбеляза той.

За Ирен Лазарова Уенди е първа голяма роля във Варненския куклен театър, където играе от две години. Тя каза, че героинята й е прекрасен образ, който олицетворява мечтите и въображението и силно кореспондира с нейния характер.

Капитан Хук според актьора Даниел Добрев е пораснало дете, което също мечтае за майка и има нужда от топлина и любов, които не е получил в живота си. За да се подготви за ролята, той е изгледал всички екранизации и спектакли, чел е много за пиесата и романа, за което казва, че му е помогнало много. Любимата му версия е филмът „Хук“ на Стивън Спилбърг.

Сценографията и костюмите на постановката по „Питър Пан“ са на Свила Величкова, дело на художественото ателие на Варненският театър с ръководител Адриана Добрева и „Бутик Софѝя“.

Премиерни спектакли ще има също на 24, 29 и 30 ноември.

БТА

Подобни публикации

Back to top button