Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Хидрографската служа на ВМС ще получи специализиран катер от САЩ

Към края на 2024 година предстои да получим хидрографски катер от САЩ, който ще е оборудван с многолъчев ехолот за измерване на релефа на дъното с картографска цел. Това каза при отбелязването на 140-ата годишнина от създаването на Хидрографската служба на Военноморските сили (ВМС) началникът ѝ капитан I ранг Николай Николов. Той допълни, че освен това службата ще получи и два подводни управляеми апарата със сонари за противоминна борба и тренировъчен модул за противоподводна война.

Николов посочи, че по програма на Министерството на отбраната на САЩ са сключени четири договора с нашето военно министерство, с които е предвидено хидрографската служба да получи два подводни, дистанционно управляеми апарата, два сонара със страничен обзор, три буксируеми и пет спускаеми сонди за профилиране дълбочината и скоростта на звука. По думите му към съответното оборудване службата ще получи и софтуер за извършване и обработка на хидрографските данни. Получаването на специализираното оборудване за хидрографски измервания и специализираният софтуер за обработка на хидрографски и картографски данни ще даде възможност на службата да покрие стандартите за такива изследвания на Международната хидрографска организация. Началникът поясни, че това дава възможност за изготвяне, верификация и валидация на електронни навигационни карти.

Николов отчете, че през 2023 година службата е осигурила в навигационно и хидрографско отношение всички учения от ВМС. Извършени са общо осем хидрологически експедиции във Варненския и Бургаски залив, каза още началникът.

През 140-годишната история на службата са извършвани много дейности – картографирани са всички пристанища, издадени са серии от морски навигационни карти и планове, изготвени са пособия за плаване, разказа Николов. Той обясни, че през последните години много са се повишили изискванията към точността на хидрографските технологии и, логично, са се променили и минималните стандарти за хидрология, приети от Международната хидрографска организация, която изисква пълна батиметрия.

За началото на съществуването на хидрографската служба е определена датата 2 декември 1883 година, когато капитан-лейтенант Зиновий Рожественски пише рапорт до княз Александър I Батенберг за изграждане на метеорологична станция при Дунавската флотилия в Русе, каза началникът ѝ. Първите хидрографски дейности датират от есента на 1896 година, когато българският военен флот предприема хидрографско заснемане на Бургаския залив във връзка с планове за устройство на бъдеща военноморска база. През 1904 година началникът на Дунавската флотилия кап. II ранг Матей Стойков извършва работа по съставянето на първата българска навигационна карта на река Дунав, а оригиналът ѝ се съхранява във Военноморския музей във Варна. През 1908 година е съставена и първата морска план-карта на Варненския залив.

По повод 140-ата годишнина за службата бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. По-късно бе валидирана и пощенска марка „140 години Хидрографска служба България“. Художник на марката е Теодор Лихо.

Сред гостите на отбелязването на годишнината бяха зам.-командирът на ВМС флотилен адимирал Георги Пенев, началникът на щаба на ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински, бивши началници на службата и др.

БТА

Подобни публикации

Back to top button