Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Ново начало на проекта за плавателен канал Варна – Русе

В Европейския парламент на първо четене е одобрена идеята за изграждането на плавателен канал Варна – Русе като удължаване на международния транспортен коридор Рейн-Дунав. Това съобщиха днес във Варна евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков, които заедно с кмета Иван Портних дадоха пресконференция, съобщи БТА.

Проектът за изграждане на 197-километров плавателен канал е заложен в законодателен регламент, който трябва да получи одобрението на държавите-членки от ЕС и да се гласува на второ четене, което би следвало да се случи до Коледа, обясни Новаков. Той подчерта, че сега правителството на България трябва да се застъпи активно за проекта, да активира дипломатическия си корпус и да го защити пред останалите страни от ЕС.

За представянето на идеята евродепутатите са ползвали готова разработка, която е направена преди години. Новаков уточни, че каналът трябва да е готов до 2040 година, като това ще се случи чрез европейско съфинансиране. Проектът включва изграждане на портове по цялото трасе – от Русе, през Разград, Търговище, Провадия, Девня до Варна. За изграждането на канала ще се ползват поречията на реките Русенски лом и Бели лом, язовир „Съединение“ също попада в част от трасето.

С реализацията на проекта ще се подобри транспортната свързаност между Атлантическия океан, Северно и Черно море, допълни Емил Радев. Той припомни, че това е един от най-стратегическите приоритети за ЕС, а с изграждане на канала Варна ще стане с още по-важно значение като вход на външната граница на ЕС. Водният транспорт е един от най-сигурните и екологични видове, освен това е евтин, припомни евродепутатът.

Кметът Иван Портних благодари на двамата евродепутати за активната им и упорита работа за възраждането на проекта. Той изрази позиция, че изграждането на канала би била революционна крачка за развитието на Варна, защото ще превърне града в стратегически транспортен хъб и ще провокира инвестиционни интереси към региона. Това е шанс, който България не трябва да изпуска, каза кметът.

Идеята за връзка Русе-Варна е още от времето на Османската империя, през годините периодично е излизала на дневен ред, после е замирала, сега трябва да използваме уникалния шанс и да я реализираме с европейско финансиране, каза Емил Радев. Двамата евродепутати коментираха, че изпълнението на проекта е от национален интерес и поради тази причина те са получили подкрепа и от българските си колеги от ДБ, ДПС, ВМРО, БСП.

Източник: Новини от Варна – News.bg

Проектът за плавателен канал Русе – Варна влезе в дневния ред на Европа

Снимка: Черно море – Новини от Варна, България и Света – Chernomore

Подобни публикации

Back to top button