Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Оборотът на градския туризъм във Варна се е повишил с 15-20%

Това обаче не е печалбата на сектора, която бе „изядена“ от инфлацията, заяви Павлин Косев
Оборотът на градския туризъм във Варна в сравнение с миналата година има ръст от 15-20 процента, каза пред журналисти председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Павлин Косев, предаде БТА. Той уточни, че с тази цифра не бива да се спекулира. Това не е печалбата на сектора, която всъщност бе „изядена“ от инфлацията и повишените разходи за енергия, заплати и т.н., допълни Косев.
Градският туризъм по принцип е устойчив, защото разчита на конгресни, спортни и културни събития, а след пандемията те се възстановяват, коментира още председателят на ВАРХ. Според него с темата за вдигането на ДДС доста се спекулира. Нормално е да има диалог между държавата и бизнеса, да се търси баланс, посочи Косев. Той припомни, че в съседните ни държави, които са ни конкуренти в сферата на туризма, данъкът е нисък. Ако при нас се повиши, това ще направи българският бизнес неконкурентноспособен, посочи Косев. И допълни, че така ще бъдат засегнати и много други сектори на икономиката, които разчитат на туризма, за да реализират стоките и услугите си.
Председателят на ВАРХ е сред организаторите на седмото издание на туристическото експо „Дестинация Варна“, което започва днес в курорта „Св. св. Константин и Елена“. Съорганизатор е агенцията за маркетингови комуникации ProVox, с партньорството на Община Варна и министерството на туризма.
За професионалистите в бранша е важно да се събират поне един път годишно, защото голяма част от проблемите им са общи, обясни Косев. За пример той даде сметосъбирането и необходимостта от въвеждането на подземни контейнери у нас. Вече има добри практики, но са единици, допълни председателят на ВАРХ.
За пръв път през тази година в експото ще се представят и участници от Румъния. В рамките на планираната конференция ще бъде проведен мастър клас, воден от мениджъри и експерти. Пред участниците в експото ще споделят свои успешни устойчиви практики професионалисти от Турция, Италия, Гърция.

Източник: Добрич.медиа

Подобни публикации

Back to top button