Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Новини

Постоянен извънреден мониторинг извършват на Варненското езеро

Постоянно се следи състоянието на Варненското езеро, съобщи директорът на Басейнова дирекция "Черноморски район" Явор Димитров.

Поне до 2027 година е отложен срокът в който трябва да се постигне добро състояние на качеството на водата в него, допълни Димитров. Той беше гост на екологична дискусия, посветена на Световния ден на водата в Техническия университет във Варна. Припомняме, че преди дни беше издадено разрешителното за ремонт на тръбопровода под дъното на Варненското езеро.

България е сред държавите, които се отличават с относително значими водни пресни водни ресурси, както като абсолютен обем, така и на човек от населението. Данни за 2021 година на националната статистика показват, че 57% от 872 млн. кубически метра подадена вода от общественото водоснабдяване се губи у нас.

От Басейновата дирекция за Черноморския район представиха пред студенти плана за управление на риска от наводнения:

“Във Варненска област определените райони със значителен потенциален риск са по поречието на Провадийска река до вливане в Белославското езеро, крайбрежието и Аспарухово”, посочи Явор Димитров.

Мониторингът на Черно море показва, че до момента няма притеснителна или необичайна информация за състоянието на водата, допълни Явор Димитров.

Всяка година Световният ден на водата има различна тема – през тази е „Ускоряване на промяната“.Целта е бързо решаване на кризата с водата и канализацията по света.

Източник: Радио Варна

Подобни публикации

Back to top button