Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура
Популярно

Създават ателиета по модела на “Вулкан” във Варна

3

 

Във Варна ще бъдат създадени нови споделени ателиета за български и чужди творци. За целта с около 380 хиляди лева ще бъдат ремонтирани и обновени старите реставрационни помещения на Археологическия музей, разположени в двора на художествения музей „Георги Велчев”. Новите ателиета ще бъдат по модела на артистичната общност „Вулкан”.

 

Визуалното изкуство е визитката на всеки град, коментира проекта заместник-кметът по културата Ралица Герасимова. Изграждането на подобни ателиета ще доведе до развитие на 20 международни програми.

Няма друга община в България, която да се е ангажирала с подкрепата на подобна артистична база, каза на представянето кметът Иван Портних.

Към новите споделени ателиета ще бъде добавена и лаборатория за дигитално изкуство, която дава възможност за работа с изкуствен интелект, 3D моделиране и анимация, творческо програмиране и др.

 

Директорът на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” Доротея Павлова припомни историята на музей “Георги Велчев”. Имотът е дарен през 1959 година от наследниците на големия български маринист Георги Велчев за вечни времена на Варна, като ангажиментът е да се създаде къща-изложба с неговото име. Музеят започва да функционира през 1961 , а през 1996 година със съдействието на Румен Серафимов от ГХГ е реновиран и картините са реставрирани, прерамкирани и поставени в пет експозиционни салона.

През 2017 година Община Варна осигурява финансиране за възстановяване на една от прилежащите сгради в двора на къщата и в момента тя функционира като експозиционна зала – ателие “Георги Велчев”, където се експонират изложби. Останалите прилежащи сгради в имота са неизползваеми, затова през 2018 г. Община Варна възлага проект за създаване на арт център.

Професор Владимир Иванов разказа историята на художниците, помещаващи се в ателиетата на „ВУЛКАН“, който в различни периоди са достигали до 60 души. По думите му, това е бил център на художествената дейност, уникален за България. Той подкрепи идеята за създаване на новото културно пространство и възраждане на традициите на “ВУЛКАН”. Варненският артистичен клуб „Вар(т)на“ ще отбележи 25-годишнината си с изложба на 8 декември тази година, съобщи още проф. Владимир Иванов. Клубът е създаден от автори, творили и в емблематичната фабрика.

Именно от “Вулкан” се развиват някои от най-ярките имена като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев и много други.

На срещата присъстваха Ралица Герасимова – зам.-кмет на Община Варна, Доротея Павлова – директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, и професор Владимир Иванов – представител на артистичната общност „ВУЛКАН“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button