Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Варна е световна столица на анимацията

Започна 19-то издание на Световния фестивал на анимационното кино

Варна е световна столица на анимационното кино. В морската столица стартира 19-то издание на Световния фестивал на анимационното кино, който  реализира със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна, Националния фонд „Култура“ и Министерството на културата.

“За Варна е чест, че за пореден път се превръща в столица на анимационното изкуство, като представя най-добрите филми и автори. Това събитие е повод да почетем отново българската анимация, която винаги е била огледало на обществения живот у нас, понякога ироничен и горчив, но винаги искрен и затова толкова ценен! Благодаря на организаторите, на участниците, на всички почитатели на рисуваното кино, които развиват този емблематичен за културния живот във Варна фестивал. Ще го подкрепяме още по-активно”, заяви кметът.

“Когато в света стане дума за българската анимация, всички си спомнят Варна. Тук продължават да се показват един от най-добрите европейски и световни анимационни филми. Това не е софийски фестивал във Варна, това е варненски фестивал във Варна”, каза художественият директор проф. Анри Кулев.

Тази година във форума за анимационно кино участват  общо 127 филма от 20 държави, като са включени най-добрите заглавия в жанра от последната една година. Филмите ще се състезават в категориите: късометражни, пълнометражни, студентски, детски и за първи път в две нови категории – еротична и хорър анимация. Конкурсна програма включва продукции от Израел, Унгария, Китай, Белгия, Португалия, Нидерландия и Иран. Фестивалът на анимационния филм ще бъде закрит на 10 септември с награждаване на най-добрите заглавия, определени от международно жури.

Източник: Черно море

Подобни публикации

Back to top button